İçeriğe geç

El Konulan Eşya Nasıl Geri Alınır

El konulan mallar geri alınabilir mi?

El konulan eşyanın iadesi Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 131. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, soruşturma veya kovuşturma için ihtiyaç kalmaması veya eşyadan delil elde edilmesinin imkânsız olması veya gerekli delilin elde edilmesi hâlinde el konulan eşya sahiplerine iade edilir.

El konulan eşyalar nereden alınır?

El konulan eşya, soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı, kovuşturma evresinde ise mahkeme tarafından, muhafaza ve gözetimine ilişkin tedbirler alınmak kaydıyla şüpheli, sanık veya diğer kişilere teslim edilebilir ve talep edilmesi halinde derhal iade edilebilir.

El koyma kararı nasıl kalkar?

Yargı kararı olmaksızın yapılan el koyma, 24 saat içinde yetkili hâkimin onayına sunulmalıdır. Hâkim, el koymadan itibaren 48 saat içinde kararını açıklar; aksi takdirde el koyma kendiliğinden kalkar.

Gümrüğe takılan eşyalar nasıl geri alınır?

El konulan eşya veya eşyanın tamamının iadesi için Gümrük İdaresine başvurulması veya Gümrük Müdürlüğünün el koyma kararına karşı, eşya veya eşyanın niteliğine göre İdare Mahkemesinde dava açılarak, eşya veya eşyanın iadesi talep edilebilir.

Mal varlığına el konulunca geri alınır mı?

Buna göre CMK 128’e göre, el konulan mallar suçtan zarar gören kişiye ait olup ihtiyaç duyulmuyorsa, söz konusu mallar sahibine iade edilir.

El koyma kararı hangi hallerde verilir?

El koymaya karar verme yetkisi Kolluk kuvvetleri, gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde hâkim kararıyla veya savcının yazılı emriyle, savcının bunu başaramaması hâlinde ise kolluğun el koyma yetkisiyle el koyabilirler.

El konulan telefon nasıl geri alınır?

İlgili kararı verme yetkisine sahip mahkeme ilk derece mahkemesidir. Aşağıdaki dilekçe mahkemeden karar talep etmektir. Bu karar verildikten sonra karar verilecek ve Adli Güvenlik Bürosu’na sunulacak ve el konulan mallar iade edilecektir. Müvekkil veya temsilcisi el konulan malları geri alabilir.

Adliyeden iade nasıl yapılır?

İmzalı yazının muhatabının, peşin ödediği ücret tutarına ilişkin makbuz vermesi, iade talebinde bulunmak üzere ilgili il muhasebe müdürlüğüne başvurması ve iadenin yapılacağı hesap numarasını bildirmesi gerekmektedir.

El koyma kararına itiraz nereye yapılır?

Böyle bir el koyma kararı verilmesi halinde; öncelikle Sulh Ceza Mahkemesine itiraz edilmesi, karar bozulmaz ise tebliğden itibaren 30 gün içinde Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunulması gerekmektedir.

El koyma kaç saat sürer?

Yargı kararı olmaksızın yapılan el koyma, 24 saat içinde yetkili hâkimin onayına sunulmalıdır. Hâkim, el koymadan itibaren 48 saat içinde kararını açıklar; aksi takdirde el koyma kendiliğinden kalkar.

Devlet vatandaşın malına el koyabilir mi?

İcra ve İflas Kanunu No. 2004, Md.

Devlet evine el koyabilir mi?

1) Devlet malı haczedilemez (İBL m. 82/1-b.1). Devlet tüzel kişiliğine karşı dava ve icra takibi yapılabilir. Ancak, İBL m. 82/1-b.

El konulan eşya ne zaman iade edilir?

El konulan eşyanın iadesi Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 131. maddesinde düzenlenmiştir. Eşyanın soruşturma veya kovuşturma sırasında ihtiyaç duyulmaması veya eşyaya el konulamaması, eşyadan delil elde edilmesinin imkânsız olması veya gerekli delilin elde edilememiş olması hâllerinde iade zorunludur[7].

Gümrükte el konulan eşyalara ne olur?

Vergi ödenmemesi nedeniyle kaçakçılıktan şüphelenilen eşyalar en yakın gümrük idaresine teslim edilir. Eşyaların depolanacağı yere taşınması, eşyaya el koyan gümrük idaresi tarafından gerçekleştirilir. El konulan eşyaları nasıl iade edebilirim? El konulan eşyanın sahibi, el konulan eşyanın iadesini talep edebilir.

Gümrüğe takılan ürünümü nasıl alırım?

Gümrükte takılı kalan ürünler vergi ödenerek kargo ile teslim edilir. Ücret her ürün için ayrı ayrı belirlenir. Bu şekilde vergili ürünler teslim edilebilir.

El koyma kararına itiraz nereye yapılır?

Böyle bir el koyma kararı verilmesi halinde; öncelikle Sulh Ceza Mahkemesine itiraz edilmesi, karar bozulmaz ise tebliğden itibaren 30 gün içinde Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunulması gerekmektedir.

El konulan mallar nereye gider?

Eşyanın teslimi MADDE 5 – (1) Kaçakçılık şüphesiyle el konulan eşya ve el konulan taşıt, en yakın Gümrük İdaresine veya aynı yerde Gümrük ve Ekonomi Müdürlükleri bulunuyorsa kaçakçılık eşyasını depolayan İdareye teslim edilir.

Devlet özel mülke el koyabilir mi?

Bu maddede; “Devlet ve kamu tüzel kişileri; kamu yararının gerektirdiği hâllerde, gerçek eşdeğerini peşin ödemek şartıyla, kanunla belirlenen esas ve usullere göre, özel taşınmaz malların tamamını veya bir kısmını kamulaştırmaya ve bunlar üzerinde idari irtifak hakları tesis etmeye yetkilidir.” denilmektedir.23 Ağustos 2020

Verilen mal geri alınır mı?

Aslında, mülkü olduğu gibi bırakma kavramı, uygulamada hiçbir işlemin yalnızca kamu yararına hizmet etme amacıyla yapılmaması gerektiği anlamına gelir. Kısacası, bu amaçla inşaat veya yıkım çalışmaları başlatılırsa ancak amaç gerçekleştirilemezse, malikin geri alma hakkı kaybolur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir