İçeriğe geç

Cariyenin Göğsü Avret Mıdır

Cariyenin avret yeri neresidir?

Muhammed Hasan eş-Şeybânî (ö. 189/805) cariyenin cinsel organının diz ile göbek arası olduğunu belirtmiş21, ancak bu konuda Kur’an ve Sünnet’ten herhangi bir delil getirmemiştir.22 Benzer bir durumu Şafiî (ö. 204/820) de dile getirmiştir. Bu durum için de geçerlidir.

Kadın avret yerleri nelerdir?

Tanımlar değişir, ancak genel olarak bunlar cinsel uyarılma, üreme ve dışkı ve ilgili maddelerin atılmasıyla ilgili kısımlardır. Kadınlar için: vulva (vulva dahil), vajina ve göğüsler.

Cariyeler tesettüre girer mi?

Cariyelerin örtünmeleri yasaktır.

İslama göre cariyelik nedir?

Cariye veya halayik, savaşta esir alınan veya başka bir şekilde köleleştirilen ve her konuda efendilerinin iradesine bağlı olan kadınları ifade eder. Karavaş ismi ayrıca savaşta esir alınan kadınlar için de kullanılır.

Avret yerini neresi?

Sünni tefsirinde avret, göbekten dizlere kadar olan vücut bölgesini ifade eder. Maliki, Şafii, Hanefi ve Hanbeli mezhepleri göbeğin de dahil edilmesine dikkat ederler.

Kimler cariye olur?

Eskiden savaşlarda esir alınan veya herhangi bir şekilde satın alınan erkeklere köle, kadınlara ise cariye denilirdi (Pakalın 1993: 259, 300). Köle ve cariyeler, hürriyetleri olmayan, başkalarının yönetimi ve tasarrufu altında bulunan, parayla alınıp satılan kişilerdir (Sak 1992: 6).

Kadınlar birbirlerinin mahrem yerlerine bakabilir mi?

“Taraflar birbirlerinin fiziğinin izlenimini veren yerlere bakabilirler. Evliliğin asıl amacı cinsellik olmadığı için görüş sınırlarının ötesine geçmek doğru değildir.

Avret yerleri neye göre belirlenir?

Mahrem yerler, erkeklerin ve kadınların örtülmesi gereken ancak başkalarına gösterilmesi yasak olan yerleridir. Erkekler için mahrem yer göbek deliğinden diz kapağının altına kadar uzanır. Kadınlar için mahrem yer yüz, eller ve ayaklar hariç tüm vücudu kapsar. * 4 yaşına kadar olan çocuklar için mahrem yer olmadığı söylenmiştir.

Erkeğin mahrem yeri neresidir?

Kadının elleri, yüzü ve ayakları hariç, geri kalan kısımlar mahremdir. Erkekler için diz kapağından göbeğe kadar olan kısım mahremdir. Bazı âlimler, “Kalçalar ve bunlara bağlı ön kısım mahremdir.” demişlerdir. Sayılarla ifade etmek gerekirse, ümmetin %95’i, “Diz kapağı ile göbek arasındaki alan mahremdir.” demiştir.

Cariyelik devam ediyor mu?

Başka bir ifadeyle: Nikâh-ı tenezzühî, normal bir nikâh akdi gibi, şahitler huzurunda, mehrin tespiti ve tarafların icap ve kabulüyle akdedilir. Fakat nikâh-ı tenezzühîde, nikâh akdinin sonuçları ilan edilmez. Çünkü, kendisine evli olan cariyenin cariyelik statüsü devam eder.

Odalık cariye ne demek?

Odalık, Osmanlı saraylarında çeşitli bölgelerden savaş esiri olarak ülkeye getirilen veya padişaha hediye olarak verilen cariyelerdir. Osmanlı hareminde cariyelik yoluyla padişahın karısı statüsüne yükselme şansına sahip olan bu kadınlardan onlarcası vardı.

Cariyeye nikah gerekir mi?

İslam hukukuna göre, bir cariyeyle evlenmek, özgür bir kadınla evlenmek gibi değildir. Bir cariye evlenemeyeceğinden, cariye evlenmek istiyorsa özgür olmalıdır. Birkaç istisna dışında, padişahlar 19. yüzyıla kadar cariyeleriyle evlenmediler.

Peygamber efendimizin cariyesi var mı?

Hz. Peygamber’in Mısır’a elçi olarak gönderip İslam’a davet ettiği Hatib b. Ebi Beltea değerli hediyelerle geri döndü. Bu hediyeler arasında Hz. Peygamber’e Mariye verildi. Hz. Peygamber onu cariye olarak seçti.

Kuran’da cariye var mı?

Kuran, cariyelik meselesini tasvip etmemiş, ancak bunu aniden ortadan kaldırmamıştır, zira bu, dünya çapında yaygın bir toplumsal sorundu. Bir yandan özgür insanların köleleştirilmesini yasaklamış, diğer yandan da önerdiği uygulamalarla köleliği ve cariyeliği ortadan kaldırmayı amaçlamıştır.

Cariye evlenince hür olur mu?

Özellikle Osmanlı döneminden kalma kadı sicilleri incelendiğinde bu durumun o kadar yaygın olduğu ve hukuki ihtilaf konusu olduğu açıkça görülmektedir. Elbette hür oldukları ispatlanan cariyeler de mahkemeler aracılığıyla hürriyetlerine kavuşabilirler. Bu nedenle cariye statüsünde olup da fiilen hür olan kişilere evlilik uygulanamaz.

Erkek avret mahalli neresidir?

Kadının elleri, yüzü ve ayakları hariç, geri kalan kısımlar mahremdir. Erkekler için diz kapağından göbeğe kadar olan kısım mahremdir. Bazı âlimler, “Kalçalar ve bunlara bağlı ön kısım mahremdir.” demişlerdir. Sayılarla ifade etmek gerekirse, ümmetin %95’i, “Diz kapağı ile göbek arasındaki alan mahremdir.” demiştir.

Kur’an’da cariye ne demek?

A. Cariye köle demektir. Kölelik sosyal ve yasal bir statüdür ve bazı özel düzenlemelere tabidir. İslam hukukunda cariyelerle ilgili düzenlemeler özgür kadınlara kıyasla bazı farklılıklar içerir.

Cariye ile ne yapılırdı?

Cariyeler insan olarak değil, mülk olarak alınıp satılırdı. Genellikle sahipleri için para kazanmak amacıyla fuhuşta kullanılırlardı. Cariyelerin serbest bırakılması nadirdi. Özgür bir adamla bir kölenin evlenmesi yasaktı.

Namazda erkeklerin kapatmaları gereken yerleri setr-i avret nerelerdir?

Hanefi, Maliki, Şafii ve Hanbeli âlimlerinin çoğunluğuna göre, bir erkeğin avret yeri göbek ile diz kapağı arasındadır. Hanefiler diz kapağını da avret yerlerine dahil etmişlerdir. Hz. Peygamber bir hadislerinde şöyle buyurmuştur: “Müslüman erkeğin uylukları avret yeridir.” (Ahmed, III/478).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir